Könyv Coffee

Könyv Coffee

Éjszakai Cirkusz by Erin Morgenstern

2021. február 28. - Könyv Coffee

Mikor a nap már végleg eltűnt a látóhatár mögött, apró fénypontok gyúlnak a sátrakon. Aztán mikor más az összes sátor fénybe borult, feltűnik a név: Az Álmok Cirkusza. Most, hogy megnyitotta kapuit, végre beléphetsz és felfedezheted sátrait és a bennük lakozó színtiszta varázslatot!

20210226_095354.jpg

Rövid Leírás: Egy rejtélyes utazócirkusz, mely csak este tart nyitva és fekete-fehér színekben pompázik, nemzetközi szenzáció lesz. Valamicskét hajaz ugyan egy hétköznapi cirkuszra, mivel vannak akrobaták, kígyónők és állatidomárok is. Ám ezeknél jóval többet rejt! Vannak sátrak melyekbe felhők költöztek, másikba jég, a harmadikban pedig egy útvesztő kapott helyet. A történet középpontjában két fiatal mágus áll, Celia és Marco. Kiskoruktól kezdve arra tanították őket, hogyan arassanak győzelmet a másik felett a mágikus erejük segítségével. Végül aztán együtt kezdenek lenyűgöző varázslatokba.

 

Már vagy fél éve nézegettem a könyvesboltban, mire megvettem a könyvet. Mikor már először megláttam, nagyon felkeltette az érdeklődésemet, és mikor végre megvettem, alig tudtam visszatartani magam és nem elkezdeni azonnal olvasni. Ahhoz képest, mint amire számítottam csalódás volt. Szerencsére nem élvezhetetlen volt, inkább amolyan "Egyszer jó elolvasni" könyv volt.

A legnagyobb problémám a könyvvel az volt, hogy a cselekmény némiképpen túlságosan egyszerűre és felületesre sikerült. Ezen felül, a karakterek múltja sem volt túl jól kidolgozva, ami véleményem szerint ebben a regényben fontos lenne. A Celia és Marco között zajló viadal kidolgozása is felületesre sikerült, sokkal jobban érdekelt volna a viadal természete és szabályai. Azt érzem, hogy sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a könyvből.

Ki kell azonban emeljem, hogy kiválóan építkezik a könyv az érzésekre, benyomásokra, hangulatokra és magára a cirkusz atmoszférájára. Csodálatos leírórészekkel érzékelteti a légkört, ami a cirkuszt övezni és az ott található produkciók varázslatosságát. Sokszor volt az az érzésem, hogy én is ott sétálok a cirkuszban és élvezem az előadásokat, vagy éppen eszem az ízletesebbnél ízletesebb rágcsálnivalókat.

A cirkusz motívumban rejlő lehetőségeket nagyon jól és ötletesen használja ki az írónő. Celia és Marco által teremtett újabb és újabb sátrak varázslatosak és megelevenednek az olvasó szeme előtt. A cirkusz az, ami a legapróbb részletig ki van dolgozva. Pont emiatt volt az az érzésem a könyv közepétől kezdve, hogy mintha maga a cirkusz lenne a főszereplő, nem is Marco és Celia.

img_20210226_172650_317.jpg

A két főszereplő, Celia és Marco két teljesen különböző személyiség, még is egyek. Amennyire különböznek egymástól, pont ugyan olyan jól egészítik is ki egymást. Az érzéseik egymás iránt és a cirkusz iránt nagyon intenzívek, amik kiválóan vannak érzékeltetve a könyvben. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy a múltjuk, a felkészülésük évei nincsenek jobban részletezve. Nagyon sokat javított volna a könyvön.

A cirkuszban dolgozók mind különlegesek, ám alig ismerünk meg párat közülük. Nem úgy a két Murray ikret, akik a kedvenc szereplőim lettek a könyvben. Imádtam azokat a részeket, amikben jelen voltak, és valahogyan a puszta jelenlétük is sokat dobott az adott szituáción. Az főleg tetszett, hogy a könyv végén Dixi úgy kezdet el mesélni, mint ahogy maga a könyv kezdődött. Ettől olyan érzésem támadt, mintha ő mesélte volna nekünk a történetet. 

A két "öreg" mágus, Prospero és Alexander is kaphattak volna nagyobb részt a könyvben. Szerettem volna jobban megérteni a köztük zajló párviadalt, amit tanítványaikon keresztül vívtak. A cirkuszt a színfalak mögül segítők egytől egyig nagyon érdekes emberek. Jól kidolgozott személyiséggel és egymástól teljesen különböző tehetségekkel rendelkeztek. A réveur-ök is izgalmas és fontos részét alkották a könyvnek. Érdekes volt az ő szemszögükön keresztül látni a cirkuszt és annak csodáit. Csodálatra méltó a tiszteletük és odaadásuk a cirkusz iránt. Baleyn keresztül pedig kiválóan rávilágít az írónő arra, hogy milyen hatással lehet valaki életére egyetlen döntés vagy élmény. Arra is rámutatott az írónő, hogy a legmeghatározóbb élményeink életünk végéig velünk maradnak. 

 

5/4 pontot kapott tőlem a könyv. Bevallom őszintén azért kapta meg a 4 pontot, mert a cirkusz atmoszférája, világa a legapróbb részletig ki lettek dolgozva és életre kelt a szemem előtt. A Murray ikrek is elég sokat hozzátettek ahhoz, hogy a könyv megkapja a 4 pontot. Ezeken kívül azonban sok mindent hiányoltam a könyvből, amik miatt néha nehézkes volt az olvasás. 

Ajánlom azoknak akik szeretnének kilépni a hétköznapokból, elrugaszkodnának a földtől és szeretnék meglelni újra a varázslatot a világban, amiről sokszor elfeleltük, hogy körülvesz minket. De vigyázat! Ne feledjük, hogy minden varázslatnak lehet árnyoldala is! Éppen ezért azt javaslom, hogy a 14 évnél fiatalabbak várjanak még egy kicsit a könyvel. Hiszen nekik még sokszor nehéz lehet eldönteni, hogy mi jó és mi rossz, mi valódi varázslat és mi csak ügyes csalás!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvcoffee.blog.hu/api/trackback/id/tr5316443178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oopsie! 2021.03.02. 15:35:17

Számomra is csalódás volt ez a könyv. Egy idő után már rettenetesen untam, alig vártam hogy vége legyen.

Könyv Coffee 2021.03.03. 09:32:12

@Oopsie!: Igen, én is untam a történetet a közepe környékén. Aztán szerencsére átlendültem, és sikerült befejeznem. Való igaz, hogy többet vártam a könyvtől, azok alapján amit olvastam róla.
süti beállítások módosítása